arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film