mozzarella

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

kanapki z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć pionierski, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w istocie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.