Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film