Potrawy staropolskie bezustannie w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film